Zoeken
  • Nikita Swikker

Jan Stap // Interview


“Het leuke aan dit werk is dat ik de kans krijg om veel bijzondere mensen te ontmoeten en te leren kennen, en dat ik ook op bijzondere plekken kom. Het hoeft allemaal niet verheven te zijn, het gaat zelfs juist om de dagelijkse dingen.”
Het is ondertussen alweer een jaar geleden. Wat heb je sinds het Dubbelportret project gedaan?
“Ik ben volop bezig met nieuwe projecten. Op dit moment met het project ‘Leren in Leiden’ dat ik maak samen met René Lamers over onderwerpen als 'passend onderwijs' en ook hoogbegaafdheid bij jeugd.”Wat interessant, een project over hoogbegaafdheid. Hoe is dit zo ontstaan?
“Ik was al bezig met een documentaire over jeugdzorg in leiden. Hiervoor sta ik al in contact met hoogbegaafde kinderen en hun ouders. Ik ben geschrokken van de uitdagingen waar deze kinderen en hun ouders tegenaan lopen. De hoogbegaafde kinderen lopen vaak vast op school omdat ze afgestompt raken en hun motivatie kwijt raken, omdat ze niet goed begrepen en uitgedaagd worden. Jeugdzorg wordt er dan vaak bij gehaald, maar vaker blijkt juist dat deze kinderen helemaal geen jeugdzorg nodig hebben maar gewoon passend onderwijs. Daarover ben ik nu een film aan het maken en na de lockdown kan ik beginnen met filmen in de klas. Het gaat vooral over erbij horen, inclusie. Er wordt nu vaak alleen gekeken naar hoe we het gedrag van het kind aan kunnen passen, in plaats van vragen te stellen naar het ‘waarom’ van de situatie. Afstoten naar speciaal onderwijs is niet de oplossing maar gebeurt wel vaak.

Er komen 3 afleveringen. De 1e aflevering gaat over hoe we de waardering van het hoger en lager onderwijs inschatten. Het een is niet belangrijker dan het andere, maar kinderen in het vmbo voelen zich lager in deze hiërarchie. Wat is inclusie? Waarom noemen we vmbo lager en universitair hoger onderwijs? De 2e aflevering gaat over knellend onderwijs. Hier worden thuiszitters en vroegtijdig schoolverlaters onder de loep genomen. Hoe komt het dat een deel van de thuiszitters juist hoogbegaafd is terwijl er soms letterlijk geen plek voor hen is? De 3e aflevering heeft als thema ontdekken en creatief leren.”Heb je zelf nog iets nieuws geleerd over leren door dit project?“Eerst geïnspireerd raken en daarna vrij kunnen zi


jn om je volledig te verdiepen in het gekozen onderwerp. Juist vooral de eigen nieuwsgierigheid volgen. Ik herken mijzelf hier ook in. Het is namelijk precies de manier waarop ik nu mijn films maak. Ook genoeg ruimte hebben voor een creatief proces is essentieel.”Hoe ben jij deze laatste periode met het thema verbinding omgegaan?“Vooral tijdens de eerste lockdown heb ik meer contact gehad met andere mensen dan ervoor. Ik ging juist mensen bellen om te kijken hoe het met iedereen ging in deze gekke tijd, gewoon spontaan. Natuurlijk is het wel altijd leuker om iemand te ontmoeten. Iedereen die ik sprak reageerde wel positief.”
Hoe ervaar je het leven in een 1.5 meter samenleving?“De meeste dingen wennen vanzelf, zo zitten we ook als mens in elkaar. Ik schrik nu als iemand te dichtbij komt staan, ik let op 1.5 meter afstand. Dit zit al zo in mijn reflexen dat ik schrik. Een beetje een eng idee omdat het nu bijna lijkt alsof we bang zijn voor anderen, en dat mag er niet ingroeien. Sommige situaties vragen om een omhelzing, deze keuzes mogen ook gemaakt worden. Het is belangrijk dat de focus blijft op het mens mogen zijn - binnen alle voorzichtigheid die deze situatie vereist.”Een kwestie van onderlinge solidariteit?
“Dat zeker. We kunnen er nog steeds voor elkaar zijn in deze tijden. Ook op afstand. Er zijn mensen die meer doen dan gemiddeld, ook lef hebben en meer risico's lopen dan gewoonlijk. Juist in deze tijden is het soms extra dapper om mensen te helpen. Je kunt ook zeggen ‘ik heb zelf al genoeg aan mijn hoofd’, maar geven wat je over hebt is des te belangrijker in deze tijd. Ondanks de Corona situatie is er nog zeker het vermogen in ons om tóch te geven aan anderen.”
Het geven van wat je zelf over hebt kan dus misschien ook dienen als tegengif in deze tijd?“Misschien wel goed om het zo te zeggen. Anders loop je het risico om in een negatieve gedachte spiraal te komen door alle dingen die nu in de wereld gebeuren. Soms is alleen een kaartje sturen naar iemand al genoeg, een heel klein beetje aandacht geven kan al helpen. En soms is aandacht geven ook het enige dat je kunt doen. Het is niet te meten op de lange termijn wat oprechte betrokkenheid en aandacht kan doen en hoe dat doorwerkt. Dit bewustzijn toegepast in deze lockdown periode hoort ook bij mijn werk en de manier waarop ik dit wil doen. Ik wil de mensen echt leren kennen. Ook al ontmoet ik later ook nog heel veel andere bijzondere mensen ik vergeet niemand. De ene persoon verovert wel meer een plek in mijn hart dan de ander. En er is in mijn hart ook echt een plek om te veroveren. Vooral moed van mensen is wat me raakt en ook inspireert."Dus moed kan ons juist met elkaar verbinden

“Het leuke aan dit werk is dat ik de kans krijg om veel bijzondere mensen te ontmoeten en te leren kennen, en dat ik ook op bijzondere plekken kom. Het hoeft allemaal niet verheven te zijn, het gaat zelfs juist om de dagelijkse dingen. Soms twijfel ik en denk ik ‘ben ik niet gek, dat ik dit zo doe’? Maar juist door films over mensen te maken twijfel ik steeds minder aan mezelf; want als er plek is voor iedereen betekent het ook da


t er een plek is voor mij. Ik laat soms een verspreking of een onhandig moment van mezelf in de filmmontage zitten, om juist de authenticiteit van dat moment te laten zien. Dapperheid is de sleutel. Juist door te vragen naar de kwetsbaarheid in dit moment en mijzelf daarin ook kwetsbaar op te stellen komt er ruimte voor authenticiteit. En het gaat me steeds makkelijker af om deze kwetsbaarheid ook zelf toe te laten.”Door middel van film helpt Jan mensen en organisaties om hun doelen te bereiken. Hoe dan? Door bijvoorbeeld positieve invloed uit te oefenen op overheidsbeleid. Of door sociale cohesie te vergroten en invulling geven aan bewonersparticipatie in wijkfilmprojecten. Of door bedrijfsplannen in filmvorm effectief te presenteren aan stakeholders.

www.janstapfilm.nl8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuws