
Stichting WijZijn
Verbinden met Kunst en Compassie
DUBBELPORTRET
LEIDEN

DUBBEL PORTRET
In Leiden ontmoeten twee Leidse kunstenaars en twee kunstenaars met een vluchtelingenstatus die een band met Leiden hebben elkaar voor het eerst. Zij zijn in het moment van deze ontmoeting een creatieve uitwisseling aangegaan. Van deze ontmoetingen heeft filmmaker Jan Stap twee korte films gemaakt.
Thema's als kunst, oorlog, heimwee, vluchten, individualiteit en het vinden van de juiste plek worden op eigen wijze hierin meegenomen.
Het werk gemaakt tijdens de creatieve uitwisseling is augustus 2021
tentoongesteld op het Pieterskerkhof 4a in Leiden.
Tijdens de expositie vond er een sociaal experiment 'eerste indrukken' plaats waar jij als bezoeker aan kon deelnemen. Sociale thema's kunnen door het experiment interactief aangekaart worden; door op een bewuste manier een eerste indruk met een 'vreemdeling' te ervaren en hierover in gesprek te gaan.
De twee korte films zijn op 17 september in première gegaan in het auditorium van museum de Lakenhal.
Programma première + artist talk
12.00 - inloop
13.00 - voorprogramma: 'traditie van de oosterse en westerse verhalenvertellers' Martin Aart de Jong, Roos Tulen en Aeham Sadoon
13:30 - korte films door Jan Stap
14:00 - dialoog tussen het publiek, filmmaker en kunstenaars o.l.v. Meta Knol
15:00 - afronden
Om het mogelijk te maken dat er plek is voor iedereen werken wij met de Corona ap. Dit betekent dat er bij binnenkomst dus alleen toegang wordt verleend met een geldige QR-code.
De QR-code is een negatief testbewijs, herstelbewijs of vaccinatiebewijs. Meer informatie is te vinden op www.testenvoortoegang.nl
Vanaf 12:00 kunnen bezoekers naar binnen zodat het scannen niet gehaast hoeft.
gratis toegang
Voor het bezoeken van het museum kan een apart ticket worden gereserveerd via de website van de Lakenhal. In het museum zelf zijn alle reguliere corona-maatregelen van kracht.
Filmmaker: Jan Stap
Kunstenaars:
Izaak Zwartjes, beeldhouwer
Inge Reisberman, lens-based visual artist
Ayman Ghoujal, fotograaf, filmmaker
Aeham Sadoon, dichter, acteur, toneelmaker
Productie: Stichting WijZijn
Het programma wordt geopend door Roos Tulen, Martin Aart de Jong en Aeham Sadoon met een verhaal uit de westerse en oosterse mondelinge traditie. Na afloop gaan de filmmaker en kunstenaars in gesprek met het publiek over de thema’s die in de films naar voren zijn gekomen onder begeleiding van Meta Knol.
ACHTERGROND PROJECT
Het hoofddoel van het project is bruggen te slaan in de Leidse gemeenschap door een gemeenschappelijke deler; creativiteit.
Door video en kunst in te zetten als bindmiddel om verhalen te delen, gesprekken te openen en gevoelens te uiten worden drempels verlaagd voor iedereen die iets in zijn of haar stad wil betekenen maar niet weet hoe.
De focus ligt op de mensen zelf; hun krachten en talenten.
Dit soort culturele interventies kunnen leiden tot betekenisvolle contacten en uitbreiding van het sociale netwerk. Door positieve rolmodellen uit verschillende culturen in de stad tegenover elkaar te zetten en daarnaast een platform te geven willen wij een culturele interventie initiëren waar stereotyperingen, vooroordelen en overeenkomsten van statushouders en mensen met een creatief beroep worden aangestipt.


AANLEIDING
Onze huidige samenleving vraagt om verbinding, afstemming en aansluiting.
In steden zoals Leiden ziet men mensen van diverse culturele en sociale achtergronden die dicht op elkaar leven, maar niet altijd met elkaar.
Er is in deze tijd een levende maatschappelijke discussie over de vluchtelingen thematiek gaande. Leiden is daarnaast ook een stad met een grote focus op cultuur en kunst.
Kunst leent zich bij uitstek voor het vertellen van verhalen, het uiten en overbrengen van emoties en het vergroten van empathie.
Stichting WijZijn draagt hier op een professionele manier aan bij.
Describe your image
Describe your image
Describe your image
Describe your image
WIE ZIJN WIJ
Stichting WijZijn beoogt verschillende maatschappelijke groepen en individuen met elkaar te verbinden door middel van kunst en cultuur zowel in Nederland als binnen Europa dan wel wereldwijd.
Dit doen we door het opstarten van (culturele) samenwerkingsprojecten, dan wel bestaande (culturele) projecten te ondersteunen hetzelfde doel beogen door middel van het bieden van een platform en het verbreden van perspectief.
FILMMAKERS
Ayman Ghoujal
Jan Stap
KUNSTENAARS
Izaak Zwartjes, beeldhouwer
Ayman Ghoujal, fotograaf
Inge Reisberman
Ayham Al Sadoon
Beeldhouwer
Fotograaf
Beeldend kunstenaar
Acteur
COLOFON
Concept ontwikkeling & projectleider: Nikita Swikker
Kunstenaars Dubbelportret project:
Inge Reisberman, Aeham Sadoon, Ayman Ghoujal & Izaak Zwartjes
Korte films Lokhorstkerk: Jan Stap
Productie: Stichting WijZijn
Portretten Kunstenaars: Sanneke Fisser
Project ‘Kralen voor verbinding’: Theolieke Smit
Opening programma première: Martin Aart de Jong, Roos Tulen
Artistieke ondersteuning & locatie: Gideon Roggeveen, Roos-Marijn Kinkel
Met dank aan; Lokhorstkerk, Resi van der Ploeg, Fransje Barnard, Meta Knol

INGE & AEHAM
Voor het Dubbelportret met Inge Reisberman en Aeham Sadon gebruiken de Lokhorstkerk als locatie.
We maken bewust gebruik van een schuilkerk vanwege de Nederlandse historische achtergrond van vervolging van protestanten.
Vervolging en moeten vluchten of schuilen is iets dat zich in elk land wel heeft afgespeeld.
Samen met Inge vindt er tussen haar en Aeham een creatieve uitwisseling plaats die te maken heeft met video, performance, poëzie en klank.
De gezamenlijke inspiratie voor deze creatieve uitwisseling baseren beide kunstenaars op de tekst van het lied My heart’s in the Highlands van Arvo Pärt.



AYMAN & IZAAK
Izaak Zwartjes bouwt in interactie met Ayman Ghoujal een schuilplek ergens in de stad Leiden.
Hij beschrijft de schuilplek zelf als een nomadentent, voor een reizend volk.
Deze schuilplek is snel op en af te bouwen dus kan makkelijk verplaatst worden naar een nieuwe locaties.
Naast de eerste ontmoeting tussen Izaak en Ayman (als fotograaf) vindt er meteen een creatieve uitwisseling plaats rond het verzamelen van (zwerf)materiaal, het bouwen van de schuilplek en een foto rapportage hiervan.
JAN & AYMAN
In kader van kruisbestuiving en het delen van inspiratie werkt de filmmaker van het project (Jan Stap) samen met de Syrische filmer en fotograaf Ayman Ghoujal, die oorspronkelijk alleen voor de camera Izaak zou ontmoeten als fotograaf.
Dit was niet gepland maar tijdens het project ontstaan.


VOOR DE KUNST
©Sanneke Fisser
Sanneke Fisser heeft Theatervormgeving gestudeerd aan de Rietveld-academie te Amsterdam. Gewerkt in de theater en tv wereld als kostuumschilder, vormgever en styliste. o.a. bij Joop van den Ende, de Nederlandse Opera, Stage-entertainment en bv ook Cirque du Soleil .
Invloeden uit deze periode zijn in haar werk als fotograaf nog zeker terug te vinden. Haar passie ligt in dat “ene “moment” om de mens te laten shinen”. De ontmoeting van de geportretteerde en de fotograaf is spontaan en daarin probeert ze zo zuiver mogelijk tot de kern te komen in een portret.
Op deze wijze heeft zij zich ook laten raken in het dubbel-portret –project, met als resultaat een serie dubbelportretten over de mens achter de creatieve professional.
Documentaire
Ayman Ghoujal
Ghoujal laat zich in zijn werk als filmmaker en fotograaf inspireren door alledaagse ervaringen om zo indirect ook grote thema's aan te kaarten. Hij gebruikt hiervoor zowel ervaringen uit zijn eigen leven als die van andere mensen.
In het Dubbelportret project ontmoette hij beeldhouwer Izaak Zwartjes.
Over deze ontmoeting zegt hij:
"Het fotograferen van vreemde dingen en mensen vind ik prachtig. Izaak maakt me nieuwsgierig. De ontmoeting met hem bleek een compleet nieuwe ervaring te zijn. Tegelijkertijd was Izaak ook zoals ik had verwacht dat hij was. Een intrigerende ervaring."
Als resultaat van deze ontmoeting tussen Ayman Ghoujal en Izaak Zwartjes is Ghoujal nu ook zelf begonnen met filmen voor zijn eigen documentaire over Zwartjes.
Hier is nu alvast een korte preview van te bekijken.
Sponsors van Stichting Wijzijn:




