INGE REISBERMAN

Inge Reisberman (Almelo, 1959), is opgeleid aan de AKI (Artez) in Enschede en woont en werkt in Leiden. Haar werk bevindt zich op het gebied van video, video-installaties en fotografie, waarbij in haar films en foto’s vaak een balans tussen abstractie en figuratie laten zien.
De films zijn veelal opgenomen in de destijds leegstaande Meelfabriek in Leiden. Stoffen als puin, water, meel, rook of schuim vertegenwoordigen het narratief van (nood)lot en vergankelijkheid.

In Dubbelportret slaat ze tijdelijk een nieuw pad in: niet de stoffen die menselijke verhalen vertegenwoordigen staan op de voorgrond, maar de mens zelf. Met daaruit voortvloeiend de spanning van het eerste contact met een onbekend persoon: uit een andere wereld en cultuur, met een onbekende geschiedenis en een andere blauwdruk. "Wat ons verbindt in deze ontmoeting is nieuwsgierigheid en deelbare creativiteit. Het elkaar bevragen over de raakvlakken, de verschillen, de bron waaruit je put: dat levert verhalen op. De vraagstelling voor mij was:  Hoe vertaalt zich dat in ieders werk? Heeft een geloofsovertuiging een rol hierin? Is de kunstvorm die je gekozen hebt cultureel bepaald?"

Tijdens de ontmoeting tussen Aeham en Inge in de Lokhorstkerk heeft ieder zijn/haar eigen kunstvorm ingebracht: Aeham een poëtische performance en Inge een opname van zeepbellen en zout: stoffen die zowel het vergankelijke moment van schoonheid symboliseren als ook het conserveren en bewaren van deze

bijzondere ontmoeting.

IZAAK ZWARTJES

Izaak Zwartjes (Sassenheim, 1974) woont en werkt in Leiden. Zijn opleiding heeft hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten gevolgd in Den Haag. Sinds 2008 is Zwartjes' werk te zien geweest tijdens meerdere tentoonstellingen, waaronder één in het Cobra Museum in Amstelveen.
Zijn werken lijken zich als een door de kunstenaar bedacht ontheemd object in een mythologisch verhaal af te spelen. Zijn installaties maakt Zwartjes van afgedankte materialen die worden gevonden tijdens zijn omzwervingen door de stad.

Over zijn ontmoeting met Ayman tijdens het Dubbelportret project zegt hij het verrassend te vinden hoe twee personen met een totaal verschillende achtergrond elkaar kunnen vinden en verbinden binnen het thema 'vluchteling'. "Ayman Ghoujal is een Syrische vluchteling, een fotograaf en een filmmaker en zijn vrijheid van kunst wordt in land van herkomst flink ingeperkt. Zijn artistieke vrijheid lijkt in zijn gedachten en handelingen echter ongeschonden.

Daarentegen ben ik in Nederland als kunstenaar totaal vrij. Maar totale vrijheid zonder kaders kan ook een gevoel oproepen van onvrijheid zonder vaste grond: 'geef mij kaders en ik ben vrij'. Het ontbreken van vaste grond of houvast binnen een oerwoud van mogelijkheden heeft mij regelmatig op de vlucht doen slaan voor mijzelf.

Ten gevolge daarvan bestaat mijn werk de laatste jaren uit reizen met zelfgebouwde voertuigen waarmee ik de vrijheid binnen kaders opzoek. Onderweg nestel ik me in de overzichtelijkheid van de natuur door middel van zelfgebouwde onderkomens."

AEHAM SADOON

Aeham Sadoon (ALhasaka,1992) is acteur en theatermaker.

Hij heeft Arabische literatuur gestudeerd aan de Alfurat Universiteit in Syrië. In 2015 is hij in Leiden aangekomen en op dit moment woont hij in Groningen.

Toneelmaken is zijn passie. Sadoon schrijft veel van zijn voorstellingen zelf, waaronder monologen waarin hij zelf als acteur in mee speelt. In het verleden heeft hij zijn talenten ingezet als interviewer bij de NDC mediagroep en als psychologisch ondersteuner voor het Rode Kruis.

Aeham heeft voor tijdens de creatieve uitwisseling met Inge een gedicht heeft geschreven en deze voorgedragen.

Over zijn ontmoeting met Inge vertelt hij: "het was heel erg bijzonder met Inge. Ik wist van tevoren natuurlijk totaal niet wat ik kon verwachten. Uiteindelijk bleek de ontmoeting vol te zitten met spontane en onverwachte momenten die me wel hebben geraakt."

AYMAN GHOUJAL​

Ayman Ghoujal (Damascus, 1978) is een fotograaf en filmmaker. Hij studeerde Engelse literatuur aan Damascus University in Syrië.

Ghoujal heeft gewerkt voor het Violations Documentation Center (VDC) waarvoor hij videobeelden van oorlogsmisdaden documenteerde die plaatsvonden in Syrië. Hij laat zich op dit moment in zijn werk als filmmaker en fotograaf inspireren door de dagelijkse ervaringen van het leven in de westerse cultuur. Hij gebruikt daarvoor zowel ervaringen uit zijn eigen leven als die van andere mensen.

Wanneer je de belevingswereld simpel en herkenbaar houdt, is dit een krachtige manier om daarmee juist ook grote thema's aan te kaarten zegt Ghoujal.

"Het fotograferen van vreemde dingen en mensen vind ik prachtig. Izaak maakt me nieuwsgierig. De ontmoeting met hem bleek een compleet nieuwe ervaring te zijn voor mij. Tegelijkertijd was Izaak ook zoals ik had verwacht dat hij was. Een intrigerende ervaring."

Ayman Ghoujal heeft een YouTube kanaal genaamd Ma7arem 7amra. Hier worden video's gedeeld die die gaan over de beleving van een nieuwe cultuur.

JAN STAP
Jan Stap is de filmmaker van het Dubbelportret project.
Met zijn films helpt hij mensen en organisaties hun doelen te bereiken. Televisiemaker Frans Bromet heeft hem leren filmen. Niet alleen hoe de camera werkt, maar vooral hoe je door de goede vragen te stellen persoonlijke verhalen te horen krijgt.
Over het filmen van het Dubbelportret zegt hij het volgende: "om de ontmoetingen tussen de kunstenaars spontaan te laten zijn, hebben we niets in scene gezet. Ik hou van echt. Ik was ook echt benieuwd naar wat er dan zou gebeuren. En zo is het gegaan. Het heeft twee heel verschillende dubbelportretten opgeleverd, die mij allebei boeien. Voor Ayman in het atelier van Izaak was het denk ik makkelijker voor te stellen dan voor Aeham die door Inge werd ontvangen in een schuilkerk. In beide gevallen zag en filmde ik mensen die oprecht in elkaars kunstenaarsschap en elkaars werk geïnteresseerd zijn."